Что делать, если из кондиционера течет вода: причины и устранение

Опубликовал(а) admin 29.09.2015 0 Комментарий(ев)

Нерідко щасливі власники кондиціонерів стикаються з проблемами, через які їх кондиціонер починає текти. Дійсно, втішного в цьому мало, особливо, якщо проблема застала вас зненацька, і звернутися за допомогою нема до кого.

 

ПРИЧИНИ, ЗА ЯКИМИ МОЖЕ ТЕЧИ КОНДИЦІОНЕР

 

Існує кілька причин, чому з кондиціонера потекла вода:

  • Переповнилася ємність для збору конденсату, що особливо характерно для тих випадків, якщо сама система працює практично на повну потужність протягом довгого часу - як правило, це літній спекотний період
  • Обмерзає теплообмінник кондиціонера, в результаті чого робоча рідина, що випаровується, починає утворювати конденсат, який і призводить до постійних протікань. Така причина характерна для весни, пізньої осені або зими, коли вдень температура перевищує нульову позначку, а в нічний опускається істотно нижче за неї.
  • Вихід з ладу чи поломка насоса чи іншої дренажної системи. У цьому випадку, конденсат, що утворюється, не надходить в ємність для її збору, а тому рідина починає протікати.
  • Неправильне розташування дренажного шланга, внаслідок чого рідина не може подолати підйом і починає витікати у зворотному напрямку
  • Патрубки, що підводять робочу рідину в систему кондиціонування, ослабли або погано закріплені, внаслідок чого сталася розгерметизація контуру, і в результаті робоча рідина починає крапля за краплею підтікати.
  • Надмірна кількість робочої рідини знаходиться в замкнутому контурі, в результаті чого утворюється зайвий тиск, що може призвести не тільки до течії кондиціонера, але і його поломки.

 

Усунення протікання кондиціонера

 

Знати причини протікання кондиціонера потрібно в будь-якому випадку, але набагато важливіше знати, якщо потік кондиціонер що робити і які заходи вживати в цьому випадку.

У першій описаній причині все досить просто – необхідно лише злити конденсат із ємності, а потім встановити його на своє місце, після чого кондиціонер нормально працюватиме. У тому випадку, якщо кондиціонер починає протікати через обмерзання теплообмінника, то необхідно вжити заходів для утеплення його, наприклад, обшив обладнання теплоізоляційним матеріалом типу скловати.

Якщо причиною протікання кондиціонера є вихід з ладу дренажного насоса, то в цьому випадку його необхідно відремонтувати або замінити, але зробити це самостійно, на жаль, не вийде . У тому випадку, якщо проблема полягає в неправильному розташуванні дренажного шланга, його слід розташувати шланг під ухилом і не задирати його вгору.

 

Протікання кондиціонера, що виникають у місцях кріплення патрубків можна усунути своїми руками, просто затиснувши гайки кріплення та ретельно обробивши місця їхнього дотику за допомогою герметика. Варто зазначити, що гайки не варто затискати дуже сильно, інакше в іншому випадку може виникнути ризик того, що ви пошкодите їх або зірвете різьблення.

Контролювати вміст та обсяг робочої рідини необхідно постійно – хоча б раз на два тижні і у разі нестачі або надлишку її (таке також може відбуватися), вжити заходів щодо усунення проблеми, що виникла.

Тим не менш, перелічені причини є далеко не всіма, і нерідко виникає ситуація, коли може потекти внутрішній блок кондиціонера, не залежно від обладнання, що входить в систему (патрубків, насоса і т.д.) . Причина в цьому може приховувати те, що у внутрішньому теплообміннику могли виникнути будь-які дефекти, наприклад тріщини або отвори, внаслідок чого частина робочої рідини може протікати. Крім того, досить часто теплообмінники починають засмічуватися зсередини, що також може призвести до протікання в системі кондиціювання.

Таким чином, як ви бачите самі, частина несправностей і проблем, через які може потекти кондиціонер і причини цього, цілком можливо усунути самостійно, але в деяких випадках найкраще звернутися за допомогою до фахівців.