Как провести антибактериальную обработку и очистку кондиционера

Опубликовал(а) admin 29.09.2015 0 Комментарий(ев)

Кондиціювання повітря в житлових і виробничих приміщеннях у наші дні стало настільки звичним, що його відсутність може викликати здивування. Але нерідко стороною обходиться той факт, що, як і багато складних приладів, кліматичне обладнання потребує ретельного догляду. Адже якщо ви ще не помітили, то кондиціонер при роботі служить пристроєм-посередником, крізь який йде обмін повітрям між вашими кімнатами та зовнішнім середовищем. Він щодня проганяє через свої фільтри пристойні обсяги. І зазвичай це далеко не ідеальної чистоти повітря (хімічний склад якого у містах дуже різноманітний). Тому потрібно не просто регулярне очищення, а й антибактеріальна обробка кондиціонера.

 

ХАРАКТЕРНІ ЗАБРУДНЕННЯ ТА ЇХ ПРИЧИНИ

 

Багато власників кліматичної техніки, як приватні особи, а й організації, часто нехтують взагалі будь-яким обслуговуванням (хоча багато можна зробити власними руками з допомогою доступних коштів), експлуатуючи устаткування вщерть. Тим часом необхідно розуміти, що чим більше минає часу з моменту його встановлення, тим з меншою ефективністю працюють фільтри очищення, хоч би якими вони «чарівними» були.

І тим більше різного роду забруднень усередині корпусу приладу знаходиться. А звідти все це потрапляє не кудись, а в повітря приміщення, яким ми дихаємо. Якщо нічого не робити, то в кращому випадку ми просто почнемо частіше хворіти, а в гіршому – не тільки частіше, а й важче (історія так званої «хвороби легіонерів» має корені якраз усередині «запущених» кондиціонерів).

Усі без винятку виробники кліматичної техніки поміщають у документацію на кожний виріб перелік профілактичних заходів щодо обробки кондиціонера. Вони становлять систему регламентованого обслуговування, що передбачає обслуговування із зазначеною періодичністю. Дотримання цих рекомендацій багатьом може здатися накладним. Дійсно, не всі роботи під силу виконувати своїми руками звичайному користувачеві, деякі потребують виклику кваліфікованого фахівця. Але, по-перше, як було зазначено, зневага до цих правил небезпечна здоров'я, а по-друге, бездіяльність позначається загальному терміні служби приладу.

Тому не слід чекати ознак збоїв у функціонуванні обладнання або своєї хвороби. Потрібно із заданою періодичністю, а не коли «притисне», вести цю необхідну роботу, хоча б ту її частину, що під силу зробити своїми руками. Тим більше, що регламентоване щоквартальне очищення та антибактеріальне оброблення кондиціонера не вимагають вливань великих коштів.

Але що якщо з якоїсь причини ви забули своєчасно обслужити свій прилад? Хтось може сказати, що виріб, незважаючи на це, чудово працює. Але зверніть увагу, чи не є характерними ознаками, що свідчать про необхідність вжити заходів і скористатися засобами для дезінфікуючої обробки кондиціонера. Це можуть бути:

  • незвичний шум;
  • "дивний" запах;
  • відхилення параметрів від документованих значень (високе енергоспоживання, повільне охолодження/нагрів, включення аварійної індикації тощо);
  • викиди виробом у приміщення пилу, крапель, бруду тощо.

Якщо ви «дочекалися» описаних симптомів, то передусім слід припинити експлуатацію приладу. Не потрібно нехтувати загрозою здоров'ю і наражати себе на інші небезпеки, включаючи його. Роботу виробу можна буде відновити лише після хорошого очищення та обробки кондиціонера дезінфікуючим засобом. Ви можете зробити це своїми руками або вдатися до допомоги навченого фахівця. Це все одно дешевше, ніж згодом витрачатися на ліки.

 

ПРОЦЕДУРА ОБРОБКИ

 

Обробці кондиціонера спеціальними антибактеріальними засобами обов'язково має передувати його скрупульозна чистка. Це стосується обох основних агрегатів (зовнішнього та внутрішнього). Зовнішній блок потрібно звільнити від пилу, пуху, листя і т. п. Своїми руками робити це можна за допомогою звичайної щітки, акуратно змітаючи з ґрат потрапили з вуличного середовища нечистоти. Фахівці з центру сервісного обслуговування, якщо ви все ж таки вирішите скористатися їхніми послугами, проведуть більш ретельне прибирання за допомогою професійних засобів очищення та миття високого тиску.

Самостійну антибактеріальну обробку внутрішнього блоку виробу слід виконувати з обережністю. Вона включає:

  • протирання зовнішньої частини корпусу та промивання сітчастих фільтрів за допомогою слабкого мильного розчину (можна оцтового);
  • зняття та промивання розбірних частин корпусу (кришки, оглядові дверцята, дренажного піддону та ін.);
  • очищення за допомогою пилососа барабана вентилятора, внутрішніх порожнин корпусу, дренажних комунікацій та ін. доступних вузлів;
  • миття теплообмінного контуру та протирання пропилосмосенних поверхонь професійним антибактеріальним засобом;
  • просушування та зворотне встановлення всіх знімних частин.

Перед проведенням будь-яких процедур не забудьте знеструмити прилад, а також придбати та застосувати хоча б елементарний засіб захисту органів дихання. Після обробки кондиціонер слід перевірити на працездатність. Якщо все зроблено правильно, то неприємні симптоми (якщо були) повинні зникнути.

Своєчасне обслуговування кліматичної техніки може значно продовжити їй життя, тоді як його відсутність напевно призведе до дорогих поломок або навіть повної заміни, не кажучи вже про нечистоту повітря в приміщеннях. Не нехтуйте рекомендаціями виробників. Навіть якщо самі не бажаєте з цим поратися, найміть спеціаліста і забезпечте своєму кондиціонеру гідний догляд.